Het element Hout staat voor geboorte en groei. Het is een ontluikende en krachtige energie zoals een kiem met kracht en kwetsbaarheid, ontspruit door de bovenste aardlaag. Deze energie herken je in de natuur in het lenteseizoen. Heb geduld en wees moedig, zodat je ideeën rustig vorm kunnen krijgen. 

 

De energiebanen die bij het element Hout horen zijn die van de lever- en galblaasmeridiaan. De Yin Yoga houdingen richten zich op stimulatie van deze meridianen. Door zijwaartse buigingen stimuleer je de galblaasmeridiaan aan de buitenzijde van de benen, de billen, de zijkanten van de romp en achterkant van de nek. De levermeridiaan, aan de binnenzijde van beide bovenbenen, stimuleer je in houdingen waar je benen gespreid zijn. 

 

Indien je de essentiële oliën die als suggestie bij de kaart genoemd worden niet bezit, kun je een andere geur gebruiken die aansluit bij onderstaande emoties of meridianen. Denk bijvoorbeeld aan Helichrysum (strobloem) die een positief effect heeft op de galblaas of Chamomile (kamille) die je ondersteunt geduld uit te oefenen.

 

Primaire emotie in onbalans: frustratie

Primaire emotie in balans: geduld

Seizoen: lente