Het element Water representeert stilte, diepe rust en herstel. Het is een volledig naar binnen gekeerde energie, zoals de natuur in de winter laat zien. Van buiten lijkt iets ogenschijnlijk stil of misschien zelfs dood. Van binnen is er volledige overgave aan ontspanning zodat er ruimte is voor herstel. In contact met jezelf vind je wijsheid en vertrouwen vanuit waar straks nieuw leven kan ontspruiten. 

 

De energiebanen die bij het element Water horen zijn de blaas- en niermeridiaan. De Yin Yoga houdingen richten zich op stimulatie van deze meridianen. Door vooroverbuigingen stretch je het gebied van de blaasmeridiaan: de voetzolen, achterkant van de benen, gehele rug en nek. De niermeridiaan stimuleer je eveneens door de buik te stretchen en door lichte compressie in de onderrug. 

 

Indien je de essentiële oliën die als suggestie bij de kaart genoemd worden niet bezit, kun je een andere geur gebruiken die aansluit bij onderstaande emoties of meridianen. Voorbeelden zijn Carrot Seed (wortelzaad) of Spearmint. Deze hebben een ondersteunende werking voor de blaas en nier. Of ga bijvoorbeeld voor Orange (sinaasappel), die ondersteunt bij angsten.

 

Primaire emotie in onbalans: angst

Primaire emotie in balans: diep (existentieel) vertrouwen

Seizoen: winter